Jan Vonk (2de sem, 3de ba, Reykjavik, 2010)

Tijdens het eerste semester van mijn 1e Masterjaar (2015-2016) ben ik op Erasmusuitwisseling naar Bonn (Duitsland) geweest. Vooraleer deze keuze te maken, heb ik veel info gekregen over allerlei universiteiten binnen Europa. Een keuze maken was zeker niet gemakkelijk, maar ik ben er zeer goed in begeleid. De administratieve zaken vooraf en ter plaatse namen echt niet al te veel tijd in beslag, enkel het vinden van een kot ging iets moeizamer. Ter voorbereiding heb ik ook een zomercursus Duits gevolgd. Achteraf gezien was dit niet noodzakelijk (Duits gehad hebben in het middelbaar lijkt voldoende), maar toch was het af en toe wel handig.

Ik ben in Bonn aangekomen rond begin oktober. Het begin van de Erasmuservaring was even wennen, maar al snel voelde ik me helemaal thuis en leerde ik veel nieuwe mensen kennen. De wiskunde-opleiding in Bonn is zeer internationaal (in de hele masteropleiding zaten er naar schatting zo een 80 internationale studenten), de lessen worden dus ook in het Engels gegeven. Het duurde wel zo een 3 weken vooraleer ik definitief mijn vakken had gekozen. De lessen waren uitdagend, maar de examens waren uiteindelijk doenbaar. Ook de andere manier van werken was boeiend (we moesten voor de meeste vakken elke week oefeningen oplossen en indienen). Door de vele internationale medestudenten had ik contacten met mensen van zowat elk werelddeel, wat natuurlijk mijn blik enorm verruimd heeft.

Ook het zowat volledig zelfstandig wonen heeft me veel bijgeleerd. Gezien veel medestudenten in hetzelfde schuitje zaten (zowel internationale als Duitse studenten), was er altijd wel iets te doen tijdens het weekend en de week. Bonn en ook het nabijgelegen Keulen zijn ook best wel mooie en boeiende steden.

Rond begin februari liepen de lessen dan af, en begon ik meteen aan een examenperiode van een week. Daarna keerde ik terug naar Gent. Ik miste zo wel twee weken les in Gent, maar dat weegt niet op tegen alle positieve ervaringen die ik uit mijn Erasmuservaring geput heb.

Als bondig advies: een Erasmuservaring is echt de moeite waard, maar je praat op voorhand best uitgebreid met de coördinator in Gent om een definitieve keuze van je bestemming te maken. Probeer ook eens je oor te luisteren te leggen bij studenten die er de voorbije jaren reeds op Erasmusuitwisseling geweest zijn, zij zullen je ook zeer praktische tips kunnen geven.