Jan Vonk (2de sem, 3de ba, Reykjavik, 2010)

IJsland was voor mij een bestemming die tot de verbeelding sprak, met een taal en cultuur die me fascineerden. Mijn keuze was snel gemaakt, en alles viel vrij snel op zijn pootjes, waarna ik vertrok.

Op wiskundig gebied had ik weinig illusies: het kwam aan op veel zelfstandig werken en aanpassen. Ik denk dat mij dat ergens wel aansprak. Het vergt heel veel inspanning om wat IJslands te leren, en lessen (en examen) in het IJslands zijn zeker geen evidentie. Maar eens dat lukt is de culturele uitwisseling des te rijker, en de voldoening des te groter. Het vakkenaanbod is heel klein, maar ik had het geluk een heel mooi cursuspakket te kunnen nemen.

Reykjavík is een kleine maar heel gezellige stad. Daarnaast heeft IJsland veel ongerepte natuur te bieden, en een intrigerend volk dat een geweldige taal spreekt. Het is niet altijd makkelijk om als uitwisselingsstudent contact te onderhouden met veel IJslanders, maar de groep buitenlandse studenten is altijd een gezellige en hechte groep waar je deel van blijft uitmaken. Na mijn studies bleef ik er nog enkele maanden werken in een koffiehuis en zag het leven er heel anders uit. De uitwisselingsstudenten trokken weg, en heel de stad kleurt op slag anders. Een rijke ervaring, en al wie geïntrigeerd is door dit land en volk zal er een heel mooie tijd hebben. Ik kijk met heel veel weemoed terug naar mijn Erasmustijd.