Masteropleiding

De wiskunde is vandaag zodanig uitgebreid dat het onmogelijk is een basiskennis te hebben van alle wiskundige disciplines. Bovendien komen wiskundigen terecht in uiteenlopende sectoren. Daarom heb je als wiskundig mature masterstudent een grote keuzevrijheid bij het samenstellen van je vakkenpakket.

Major (24 STP)

Om te beginnen kies je een major, die aangeeft waar je interesses liggen binnen de wiskunde. De keuzes zijn:

  1. Zuivere wiskunde
  2. Toegepaste wiskunde

Aan de hand van vier gevorderde vakken (24 studiepunten) word je tot een hoog niveau van kennis en competenties gebracht.

Keuzevakken (42 STP)

Er zijn tevens 30 studiepunten aan keuzevakken voorzien die gekozen worden uit een lange lijst van opleidingsonderdelen. Hierbij kan zowel verdieping nagestreefd kan worden (via vakken uit de cluster Wiskundige verdieping), als verbreding naar toepassingsgebieden van de wiskunde (via de vakken uit zeven thematische clusters). Deze zeven beroepsgerichte clusters laten verbreding toe in verschillende toepassingsgebieden zoals Informatica, Data Science, Fysica, Financiƫle wiskunde en economie, Biowetenschappen, Ondernemerschap en Onderwijs. Voor de vakken die tot deze clusters behoren en hun bijhorende studiefiches verwijzen we naar de studiekiezer.

Plichtvakken (24 STP)

In het programma zijn er 24 studiepunten aan plichtvakken voorzien wegens hun algemeen belang voor de opleiding. Het betreft de vakken Wiskunde en maatschappij, Machine learning, Codeertheorie en Stage. Voor de studiefiches van deze vakken verwijzen we naar de studiekiezer.

Masterproef (30 STP)

In het tweede masterjaar doe je wiskundig onderzoek en schrijf je daarover een masterproef. Hiervoor worden 30 studiepunten voorzien. (Meer info)

Continuumhypothese

De presentatie die tijdens het infomoment over de masteropleiding gebruikt werd kan men hier bekijken.

Doelstellingen en Eindtermen - Opleidingscompetenties

In de studiekiezer kan u de 'Doelstellingen en eindtermen' en ook de 'Opleidingscompetenties' vinden.