Verder studeren

Verder studeren na de Bachelor Wiskunde

In een modeltraject vat de gediplomeerde Bachelor in de Wiskunde de studies van Master in de Wiskunde aan. Wie echter na zijn bacheloropleiding een andere richting uitwil, kan dat!

Via een voorbereidingsprogramma is het mogelijk om andere Masteropleidingen te beginnen. Zo zijn binnen de faculteit Wetenschappen de Masters in Fysica en Sterrenkunde, Biologie, Biochemie en biotechnologie, Geografie en Geomatica mogelijke uitwegen na drie jaar wiskunde. Aan de faculteit Economie en bedrijfskunde zijn er de Masters in de Algemene Economie en in de Bedrijfseconomie, die zich richten op bachelors zonder economische scholing die een economische toets willen geven aan hun basisdiploma (academische bachelor).

Verder studeren na de Master Wiskunde

Wie na de master in de Wiskunde liever verder studeert, in plaats van een leuke en boeiende job te zoeken, heeft een ruime keuze. Met een fikse studieduurverkorting kan men de Master in de Informatica volgen. Voor geïnteresseerden is ook de Master na Master in de Statistische Data-analyse een natuurlijke vervolgopleiding. Wie in de Master de minor Economie en Verzekeringen koos, heeft directe toegang tot de Master in de Actuariële Wetenschappen, die UGent en VUB samen organiseren. En er zijn nog tal van mogelijkheden. Zo hebben we bijvoorbeeld al studenten gehad die, na hun master wiskunde, het postgraduaat in Weather and Climate Modeling hebben afgewerkt.

De educatieve masteropleiding

Wie kiest voor het onderwijs, volgt de educatieve masteropleiding wetenschap en techniek. Een diploma hiervan geeft niet alleen onderwijsbevoegdheid in het secundair onderwijs, maar fungeert ook als educatieve opleiding om les te geven in het hoger onderwijs en om in te staan voor bedrijfsopleidingen en vormingsprogramma's.

Deze éénjarige opleiding kan grotendeels in het curriculum van de Master Wiskunde opgenomen worden, maar kan ook na de Master gevolgd worden. Meestal wordt de stage gecombineerd met het eerste jaar als leerkracht (LIO-traject: leraar-in-opleiding).

Doctoreren

Een master in de wiskunde met interesse voor wetenschappelijk onderzoek kan doctoreren. Enkele jaren onderzoek in een wiskundige discipline naar keuze zullen dan leiden tot een proefschrift dat je moet verdedigen voor een jury van experts. Een doctoraat is dikwijls het begin van een wetenschappelijke loopbaan.

Tijdens de doctoraatsstudies krijg je een behoorlijke vergoeding.

Meer informatie

Andere Bachelor- en Masteropleidingen vind je via de studiekiezer van UGent. Die vind je hier.

Doctoreren