Wiskundige: topjob

De Amerikaanse website Careercast rangschikt elk jaar 200 beroepen op diverse criteria. CareerCast is de tegenhanger van Jobat en voert onafhankelijke studies uit. Deze studie evalueerde tweehonderd beroepen om de beste en slechtste te bepalen, aan de hand van vijf criteria: omgevingsfactoren, salaris, vooruitzichten, lichamelijke inspanningen en stress. Dit kwam eruit in 2014. Gerelateerd Metro-artikel.

De beste De slechtste
1. Wiskundige ...
2. Universiteitsprofessor 191. Cipier
3. Statisticus 192. Brandweerman
4. Actuaris 193. Vuilnisophaler
5. Audioloog 194. Luchtvaartsteward(ess)
6. Tandarts 195. Hoofdkok
7. Softwareontwikkelaar 196. Radio- en televisieomroeper
8. Computersysteemplanner 197. Taxichauffeur
9. Ergotherapeut 198. Soldaat
10. Logopedist 199. Krantenjournalist
... 200. Houthakker

Het is tekenend dat Wiskundige bovenaan staat, en de top drie vervolledigd wordt door jobs waarvoor men wiskunde dient gestudeerd te hebben! Afgezien van het feit dat deze studie in de VS liep en er zeer specifieke factoren onderzocht werden, is dit resultaat een sterke aanwijzing voor de jobs van de wiskundige!

Dit is geen toeval van 2014. Sinds het begin van de studie in 2009 is elk jaar een dergelijke ranking verschenen, waarin wiskundige of actuaris telkens nummer 1 of 2 stond. Elk jaar stonden wiskundige, statisticus en actuaris in de top 10 % van de lijst.

Bron: CareerCast: The best jobs of 2014.

Andere bronnen

Op de website WeUseMath.org wordt nader ingegaan op de carrièremogelijkheden voor wiskundigen overal ter wereld.

Het Platform Wiskunde Nederland liet een consultancybedrijf de impact van wiskunde op de Nederlandse economie onderzoeken. De resultaten vind je op de website van het Platform Wiskunde Nederland.

Op een recente studie van Jobat.be kwamen wiskundigen uit de bus als de beste verdieners die geen manager of directeur zijn. Bron.